steun met tekst en taal

Lekkerinjevel-voeljewel.nl

Steun met tekst en taal

 

Teksten zijn snel gemaakt: zo snel als na goed overleg over vorm en inhoud moet kunnen!

Stukje NLP 39

 

Woorden wijzen wezenlijk de weg

Waar je heen wilt benoem je zelf

 

“Jouw toekomst geef je zelf de richting die jíj wilt!” is het hedendaagse antwoord op “Als je voor een dubbeltje geboren bent, wordt je nooit een kwartje…”. In deze 21ste eeuw zien we: a. meer en meer mensen komen daar achter, b. onderzoek wijst die kant op en c. we krijgen beter zicht op andere landen, culturen, religies en denkwijzen die hetzelfde aangeven.

 

NLP werkt grotendeels met woorden. De naam zegt het al: taal (linguïstisch) beïnvloedt (her-programmeert) de paden van de verbindingen in je hersenen (neuronenroutes). Onlangs toonde Prof. Scherder (VU) aansprekende foto’s van hersenscans van zulke ‘hersenwegen’. PET- en fMRI-scans maken hersenactiviteiten zichtbaar; zie ook www.hersenstichting.nl.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.

 

..die wegen kun je technisch wel al zien...

 

 

Wensen

De richtingen die de signaaltjes nemen, zijn (nog) nauwelijks technisch te beïnvloeden, maar wel met je gedachten, die je met woorden kunt bijsturen. Wie zichzelf altijd naar beneden haalt, bereikt minder dan iemand die steeds weer zijn eigen gewenste weg wil gaan. Het verhaal van Nelson Mandela is een veel gebruikt en aansprekend voorbeeld: hij ging en gaat zijn eigen richting achterna. Waarvan droom jij écht als je jezelf gelukkig ziet?

 

Positief formuleren

Je kent vast wel zo’n verhaal van een schat die bij het licht van de volle maan moet worden opgegraven, terwijl de hoofdpersoon, ongetwijfeld een Prins, níet mag denken aan de Prinses, die hij mét die schat kan bevrijden uit de macht van de boze tovenaar. Dat “niet denken aan…” lukt natuurlijk niet. Denk jij dus aan wat je wél wilt: het doel waarvan je ‘droomt’.

 

Binnen je eigen bereik

Het denken of reageren van een ander kun jij niet direct beïnvloeden. Wél kun je je eígen manier van reageren veranderen en zo indirect de reacties opwekken die je liever zou willen.

Het is lastig om je manieren van reageren te zien. Daarom is het handig om jezelf, al dan niet in relatie met de ander, van een afstandje te bekijken, vanaf de zijkant of van boven.

Dán bedenk je hoe je líever wilt reageren: en dat geeft richting!

 

Want “als je altijd doet wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg”.

Wil je dus wat anders, dan bedenk je en doe je dat eens anders!

 

 

Ruurlo, 2013, Hans Hansson; www.lekkerinjevel-voeljewel.nl; 0573 454 283 & 0650 235 432.

Wie genoeg heeft van de Stukjes NLP, maile mij even: hans.hansson@pr-tekst.nl.

NLP staat voor neuro-linguïstisch programmeren: uw hersencellen (neuronen) met taal (linguïstisch) andere routes laten volgen (programmeren). Wie altijd hetzelfde paadje over het grasveld naar het schuurtje achter in de tuin beloopt, graaft dat paadje vanzelf steeds dieper in. Met NLP pakken we als het ware een hark en wijzen andere wegen en weggetjes en maken meer keuzemogelijkheden.

 

 

 

Inlichtingen: Hans Hansson, 0(031)650 235 432, 0(031)573 454 283 hans.hansson@pr-tekst.nl