Gereedschappen
Lekkerinjevel-voeljewel.nl
"Gereedschappen"
'Gereedschappen' zijn allerhande handige handigheidjes voor veranderingsprocessen
.
Omdat inzichten en ontdekkingen blijven ontwikkelen, ziet deze pagina er nogal eens anders uit. Leuke voorbeelden, grappige techniekjes en illustraties staan hier door elkaar heen: deze pagina "zet de 'gereedschapskist naast de koffie".
Kernpunten:
* spelen met alle zintuigen
* zet eigen verbeeldingskracht in
* eigen voorstelling vorm geven (zoals in onderstaand 'Stukje NLP 27')
* verlicht wat luchtiger kan
* verklein en verminder wat schaadt en stoort
* leef met rust en eet gezond
* beweeg nog meer, vooral wie ouder wordt (mijn fiets heet 'Vitamientje')
* slaap goed - zie bijvoorbeeld het lijstje tips
* relativeer: herkader, maak grappen, lach en glimlach, neem afstand
* adem extra
* 'lessons learned': vroegere fouten bleken uiteindelijk lessen
Uit: Trainingsmodule ‘Vermoeidheid na hersenletsel, wat nu?’, onderdeel van behandelprogramma Niet Rennen, maar Plannen.
www.kcrutrecht.nl/producten/niet-rennen-maar-plannen
Even wat Slaaptips
Van alles, door elkaar: probeer er maar één, en dan een andere, en bedenk er ook zelf nog één of twee, waarvan je denkt, dat ze in jóuw geval bij jou zouden kunnen werken.
* Accepteer hoe je erbij ligt en probeer nog slapper te gaan liggen, waarbij je alle onderdelen van je lijf in gedachten langsgaat.
* Per 'onderdeel' span je dat eerst aan en laat het dan los, lui, lekker liggen...
* Bedenk hoe ik bij het maken van deze tekst al gaap... en gaap ... en gaap...
* Wat waren de drie leukste dingen die je deze dag deed?
* Heb je afgewisseld wat veel energie kost, met wat je ontspant?
* Heb je een lekkere ontspanningssgewoonte waarmee je lekker inslaapt?
* Ligt je lijstje met prettige plannetjes naast je wekker voor morgen?
* Andrew Weill, Amerikaans arts en Harvard-geleerde, ontwikkelde dit:
- Adem 4 seconden in door je neus,
- houdt deze adem 7 seconden vast en
- adem 8 seconden lang uit door de mond.
Herhaal deze stappen zonder tussenpozen en zonder normaal adem te halen.
De wetenschap toont aan dat deze combinatie effect heeft op de hersenen, waardoor de hartslag vertraagt en het lichaam in een slaapmodus komt.
* Mij helpt een puzzeltje, een ander een korte meditatie of ontspanningsoefening.
* Toen ik in het ziekenhuis lag ben ik dágen achtereen gaan terugtellen. Eerst vanaf grote getallen. Langzamerhand viel ik steeds eerder in slaap en kon ik vanaf een kleiner getal terugtellen. Als ik nu vanaf 15 terugtel, haal ik soms de 6 al niet meer: je lijf en leden gaan wennen aan zo'n rust gevend ritueel... Bedenk er zelf één die jóuw helpt.
Stukje NLP 27
Nu speel jij met de poppetjes
De Kijkdoos van je leven
Zwart-wit en soms met de hand ingekleurd, dat waren de kijkdozen die we tijdens onze eerste schooljaren maakten van een opengeknipte oude schoenendoos, met figuurtjes van karton op omgevouwen voetjes. Het bijzondere eraan was het wat geheimzinnig licht van boven (effect van gekleurd vliegerpapier) en de diepte, die je zag door het enkelvoudige kijkgat. Handige jongens en meisjes wisten een blik in zo’n doos ook nog te verkopen voor één of vijf cent – de prijs van een stroopsoldaatje, stukje kauwgum of zakje ‘zwart-op-wit’.
Rijke beelden
Zo’n zwart-wit of ingekleurd gezichtspunt van toen bepaalde jarenlang hoe wij de wereld waarnamen. Ook de plaats van de verschillende spelers op ons eigen levenstoneel, de rol die zij speelden of het gewicht van hun vertoon hadden invloed op ons leven. Die beelden hebben ons veel gegeven: rijke herinneringen en arme gevoelens, slechte en goede tijden, vervelende én fijne relaties, en het overheersende gevoel van ‘het komt zo het komt’.
Zo groeide ons leven, tót er bijvoorbeeld een barst in kwam, een scheur door het beeld liep, spelers omvielen, het decor totaal veranderde of het licht verdween.
Nou nog mooier
Toevallig kwam je misschien ergens iets over NLP tegen, kreeg via via of als abonnee zo'n ‘Stukje NLP’ onder ogen en opeens bedacht je, dat je jouw hele wereld opnieuw zou kunnen inrichten! Natuurlijk vrijwel nooit letterlijk, maar wel jouw beléving van wat jij als jouw bloedeigen theater zou kunnen zien.
Je beseft dan opeens, dat het zich tussen je eigen oren afspeelt hoe zwaar jij nú nog de invloed van je vader óf van je moeder óf van de buurman óf van je eerste vriendje in je leven laat wegen.
Stel je eens voor dat er zomaar iemand je leven zou binnenstappen met een rugzak vol van het “gereedschap” dat jij nú net nodig hebt om je leven een mooiere wending te geven. Zo’n knapzak zou Humor kunnen bevatten, Levenslust, Zelfvertrouwen, of bijvoorbeeld de Innerlijke Schoonheid die jij dacht niet zelf te bezitten;HOE GA JE DÁN JE TONEEL INRICHTEN?
Anders
Bedenk eens wie er in jouw Kijkdoos naar de achtergrond mag, wie wat sterker naar voren of wat groter of mooier uitgebeeld zou mogen worden. Wie geef je meer ruimte, wie maak je kleiner? Jij bepaalt de ruimte die iemand in jouw beeld mag innemen, de kleur die iemand aan jouw leven mag geven, de vrolijke noot die jij wilt horen, de smaak die jij lekker vindt.
Maak jouw nieuwe beeld lekker levendig met heldere kleuren en mooie muziek rondom.
Je eigen gedachten versterken meetbaar je lichaamsprestaties
Zet je stevig met je rug tegen de leuning van een gewone stoel en draai je hoofd zo ver mogelijk naar links of rechts. Hoever je kunt kijken, kun je bijvoorbeeld afmeten aan de kast, of het behangpatroon achter je rug.
Teruggedraaid doe je dat nog eens, maar nu in gedachten. Probeer in gedachten een stuk verder te draaien, dan je daarnet 'in het echt' kon.
En doe dat dan nu eens écht 'in het echt'. Het zal je verbazen!
HersenGymnastiek
Naast het oefenen van lijf en leden loopt het trainen van de hersens. Hoe ouder je wordt, des te meer moet je bewegen, zowel je lichaam als je 'hoofd'. Beide elementen versterken elkaar.
Hier wat tips, trucs en technieken - kies je eigen keus: iedereen heeft een ander lijf, andere hersens, voelt anders en jij bent de enige die jóuw keus OP MAAT kunt maken.
Wie op Internet "hersengymnastiek spelletjes" intikt, krijgt zo'n 11.400 links. Voor het trainen van je hersens passen op deze website vooral een paar NLP-achtige uitgangspunten:
* Schakel bij 'herinneren' altijd méér zintuigen in: als ik boodschappen ga doen, maak ik een lijstje in de volgorde van de route die ik in de winkel aanhoud ga volgen.
* Wat ik voor de toekomst moet onthouden koppel ik aan acties of onderwerpen die al in de agenda staan. Zelf vind ik een papieren agenda of klusjeslijst handig, omdat je iets voelt, ziet, hoort knisperen en soms zelfs ruikt.
* Zet je eigen verbeeldingskracht in: hoe zou je in gedachten een vorm geven aan wat je wilt onthouden?
* Gebruik 'ankers': ook het koppelen van zintuigen. Als ik iets goed heb gedaan, geef ik mezelf een klopje op een schouder: daarmee koppel je een goed gevoel met een daadwerkelijk tikje op die schouder en je ziet het jezelf ook nog doen - en nog sterker werkt het anker als je daar bijvoorbeeld "Yes!!!" bij roept!
* Verlicht en verlucht wat luchtiger kan: maak eens een leuk plaatje bij een saai onderwerp. Voorbeeld: Zoek, bedenk of teken een aanhankelijk knipogende hondenkop bij een professor die een college geeft.
* Beperk je: hoe meer je wegdoet, des te minder hou je over. Goed selecteren wat weg kan én dat ook loslaten is de grote kunst. Begin klein en zet stapje voor stapje. Naar aanleiding van een of andere aanleiding heb ik al een paar keer de aanwezige spullen in mijn werkkamer gehalveerd - wat een enorme rust en ruimte tot gevolg had. De truc? Pavlov! Oftewel: stel jezelf een waardevolle beloning in het vooruitzicht voor als zo'n operatie slaagt.
* Verklein en verminder wat schaadt en stoort: doe dit "in het echt" en in je geheugen.
* Concentreer je: die uitdaging is juist voor 'ons soort mensen' groot. Ook hier helpt het als ik allerlei overbodige elementen letterlijk opzij zet. Mijn werktafel moet leeg zijn, met alleen de dingen die ik voor díe klus nodig heb.
* Daar hoort een concreet doel bij: waar ben ik mee bezig, wat wil ik bereiken en wat zal mijn beloning zijn?
* Relativeer, herkader, maak grappen, lach en glimlach, neem afstand: ontspannen luchtigheid blijft beter hangen, dan star gestamp.
* Adem ondertussen extra: ondersteun alles waar je aan denkt en wat je wilt onthouden, punt voor punt met een diepe ademhaling
* Koppel een lijstje van klussen aan evenementen in je agenda, die ook weer je activiteiten kunnen belonen.
* 'Lessons Learned': vroegere fouten bleken uiteindelijk lessen. Besef wat je nu goed doet, waar je vroeger eens een onvoldoende voor haalde. Realiseer je dat je boven dat verleden bent uitgegroeid, omdat je het nu wél weet! En anker dat weer met een schouderklopje, of....: wees daar creatief in (en als je dat niet bent, probeer dan "associatief" iets passends te bedenken.
* Noteer gewoon, zo systematisch mogelijk. Daar heeft iedereen zijn eigen techniek voor.