steun met tekst en taal

Steun met tekst

Lekkerinjevel-voeljewel.nl

Met Taal maak je contact, je vertelt je verhaal en je reageert op een ander.


Ook in je eigen hoofd gebeurt dat.

Het ene deel van je hersens geeft opdrachten aan het andere deel, dat voor de uitvoering zorgt.

Prof. Daniël Kahneman onderscheidt deze als twee systemen.

Dat inwendig communiceren doe je behalve met taal, ook met je zintuigen. Dat gegeven benutten we bij de coaching. 

Overgenomen uit Hersenletsel Magazine nummer 2,  het ledenblad van

Patiëntenvereniging Hersenletsel.nl’,

juli 2021

De pakkendste Teksten voor het treffendst Moment:
ontwikkel zelfvertrouwen door snel, kort en krachtig
jouw boodschap néér te zetten: maak je punt!


Presenteren kun je leren, net zo goed als Taal & Tekst hanteren:
Hoe breng je, voor Wie, Welke Boodschap het beste over?


Juist bij hersenproblemen, zoals NAH of na-Corona.
"De beperking toont de meester":

optimaliseer je zwaktes tot Sterktes.


Omdat je energie 'gehalveerd' is (of zo voelt) is het handig om zo snel en kort mogelijk te vertellen wat jíj wilt vertellen

Daar zijn technieken voor, en hulpmiddelen.

Woorden wijzen wezenlijk de weg


Waar je heen wilt benoem je zelf

“Jouw toekomst geef je zelf de richting die jíj wilt!” is het hedendaagse antwoord op “Als je voor een dubbeltje geboren bent, wordt je nooit een kwartje…”. In deze 21ste eeuw zien we: a. meer en meer mensen komen daar achter, b. onderzoek wijst die kant op en c. we krijgen beter zicht op andere landen, culturen, religies en denkwijzen die hetzelfde aangeven.


NLP werkt grotendeels met woorden. De naam zegt het al: taal (linguïstisch) beïnvloedt (her-programmeert) de paden van de verbindingen in je hersenen (neuronenroutes). Onlangs toonde Prof. Scherder (VU) aansprekende foto’s van hersenscans van zulke ‘hersenwegen’. PET- en fMRI-scans maken hersenactiviteiten zichtbaar; zie ook www.hersenstichting.nl.


Wensen

De richtingen die de signaaltjes nemen, zijn (nog) nauwelijks technisch te beïnvloeden, maar wel met je gedachten, die je met woorden kunt bijsturen. Wie zichzelf altijd naar beneden haalt, bereikt minder dan iemand die steeds weer zijn eigen gewenste weg wil gaan. Het verhaal van Nelson Mandela is een veel gebruikt en aansprekend voorbeeld: hij ging en gaat zijn eigen richting achterna. Waarvan droom jij écht als je jezelf gelukkig ziet?


Positief formuleren

Je kent vast wel zo’n verhaal van een schat die bij het licht van de volle maan moet worden opgegraven, terwijl de hoofdpersoon, ongetwijfeld een Prins, níet mag denken aan de Prinses, die hij mét die schat kan bevrijden uit de macht van de boze tovenaar. Dat “niet denken aan…” lukt natuurlijk niet. Denk jij dus aan wat je wél wilt: het doel waarvan je ‘droomt’.


Binnen je eigen bereik

Het denken of reageren van een ander kun jij niet direct beïnvloeden. Wél kun je je eígen manier van reageren veranderen en zo indirect de reacties opwekken die je liever zou willen.

Het is lastig om je manieren van reageren te zien. Daarom is het handig om jezelf, al dan niet in relatie met de ander, van een afstandje te bekijken, vanaf de zijkant of van boven.

Dán bedenk je hoe je líever wilt reageren: en dat geeft richting!


Want “als je altijd doet wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg”.

Wil je dus wat anders, dan bedenk je en doe je dat eens anders!  Inlichtingen: Hans Hansson,  0(031)650 235 432,     0(031)573 454 283       hans.hansson@pr-tekst.nl